Makeover

Gisteren weer naar de Camera Obscura voor opstelling nummer 2, want bij nummer 1 toch niet genoeg duct tape gebruikt. Nee, grapje: vanwege de vochtige omstandigheden liet de oplossing met karton en duct tape te wensen over. Ik trof in het schuurtje alles schots en scheef aan. Dat was jammer …

Dus: reculer pour mieux sauter. Hergroeperen. Makeover. Soms is het moeilijk om het geloof niet te verliezen.

Gelukkig had mijn Technische Man een betere oplossing bedacht voor het ophangen van de verduisteringsgordijnen, waardoor we geen kieren en gaten meer hadden weg te werken met karton en tape. Van de oorspronkelijke camera bleef alleen het voorste deel (met lens) staan, het achterste deel ging naar de oud-papier-bak, en het projectiescherm hangt nu vrij in de ruimte. Veel beter, deze opstelling, want nu is het scherm makkelijk op de goede afstand van de lens te schuiven. Waardoor scherpstellen eenvoudiger is geworden.

Na de makeover maakte ik een paar foto’s met de Iphone en de spiegelreflex camera. Te moe eigenlijk om veel uit te proberen, maar de vraag naar de beste instelling voor ISO is beantwoord: alle getallen tot 3200 zijn ok.

Nieuwe vragen: de lens flare (de horizontale witte balk in het beeld), moet die blijven? En het scherm – moet daar een betere matte plaat voor komen? En zijn de foto’s gemaakt met de telefoon niet beter dan die met de spiegelreflex? Moet ik van buitenaf of van binnenuit de camera fotograferen? De wanden meenemen (a la foto’s met telefoon) of wegwerken (a la foto’s met spiegelreflex). Vragen, vragen, vragen ….

De foto’s hierboven zijn gemaakt met de Iphone. Hieronder een van de foto’s van de spiegelreflex camera. Conclusie: alles kleiner dan of gelijk aan ISO 3200 is goed. Nabewerking geeft voldoende mogelijkheden tot opwaarderen. Niet naar beter scherm gaan, de lens flare niet wegwerken – geven het beeld karakter, nodigen uit tot nadenken.