Straatgras – Poa annua

Dit kleintje is zó gewoon dat je ‘m makkelijk over het hoofd ziet. ‘Straatgras’ heet het, Poa annua. “Samen met Engels Raaigras het meest voorkomende gras in ons land” zegt de commentaarstem op de video hier: https://www.floravannederland.nl/planten/straatgras/

“Je merkt het vaak niet op, je loopt er langs, je loopt er omheen en je loopt er overheen… Zelden worden planten groter dan 25 cm.”

Waarom vind ik Straatgras in een weide-sample? Nou, ik nam mijn samples op de drémpel van de weilanden, op de overgang van straat naar weide. Dat zou een verklaring kunnen zijn. Als ‘ding an sich’ gefotografeerd – wat ik kan doen omdat mijn samples in potten staan tegen een witte muur – is het Straatgras van grote schoonheid.

Straatgras – Poa annua 30-05-2023

Straatgras – Poa Annua

Straatgras ( ook wel tuintjesgras genoemd) is een één- tot tweejarige, soms overblijvende soort. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en vertonen vaak de voor deze soort kenmerkende dwarsgolfjes. Het witte tongetje is bij vegetatieve spruiten 1 tot 2 mm en bij generatieve spruiten tot 5 mm lang. In jaren met milde winters kan de soort het gehele jaar door bloeien, zaad vormen en kiemen. Het is een laagblijvende soort waarvan de rechtopstaande bloeistengels meestal niet hoger zijn dan 30 cm. De liggende stengels kunnen soms op de onderste knopen weer gaan wortelen.

Straatgras is één van de meest algemene grassoorten en ontbreekt vrijwel nooit in bemest grasland. Vooral op sterk betreden plaatsen, zoals bij drinkplaatsen en perceelsingangen, kan de soort dominant worden.

Bij inzaai van grasland kan straatgras sterk naar voren komen omdat er meestal een grote zaadvoorraad in de grond aanwezig is. Straatgras is in staat om open plekken in het grasland snel met kiemplanten te bezetten en vervult op die manier de rol van opvulgras. Het is echter een laagproduktieve, niet-smakelijke soort met een lage landbouwkundige waardering.

Wind, K en Elzebroek A. TH. G , 1989, Graslandplanten, Uitgeversmaatschappij C. Misset BV, Doetinchem – quote pag 26

Straatgras – Poa annua 30-05-2023
Straatgras – Poa annua 30-05-2023
Straatgras – Poa annua 30-05-2023
Sample 3 30-05-2023