Gewone kropaar – Dactylis glomerata subsp. glomerata

Naar de naam van dit gras moest ik wat langer zoeken – uiteindelijk met Google Image de Gewone kropaar geidentificeerd.

Dactylis glomerata, also known as cock’s-foot, orchard grass, or cat grass (due to its popularity for use with domestic cats) is a common species of grass in the genus Dactylis. It is a cool-season perennial C3 bunchgrass native throughout most of Europe, temperate Asia, and northern Africa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dactylis_glomerata

Gewone kropaar – Dactylis glomerata subsp. glomerata 30-05-2023

Kropaar – Dactylis glomerata

Kropaar is een forse, overblijvende, polvormende soort met bloeistengels die tot 1 m lang zijn. De sterk samengedrukte bladschede is bij oudere planten vaak ruw. De bladeren zijn van smal tot 1 m breed. Kleinere bladspruiten kunt u soms verwarren met Poa-soorten. De bladeren van kropaar zijn echter naar de top versmallend en spits toelopend; de bladeren van Poa-soorten zijn niet versmallend en hebben een stompe bladtop. De aartjes van kropaar staan aan de einden van de zijtakken dicht bijeen in zogenoemde : kluwens:. Hierdoor krijgt de pluim van kropaar zijn kenmerkende vorm. De gemiddelde doorschietdatum valt in de tweede helft van mei. Soms bloeit de soort in de herfst voor de tweede maal

Kropaar is vooral geschikt voor grasland op droge grond. Van nature komt de soort meer voor op de niet zure, vruchtbare gronden. Kropaar verdraagt maaien zeer goed.

De rassenlijst beschrijft drie rassen voor de inzaai van grasland. In een mengsel, dat geschikt is voor grasland op droge grond, neemt de soort een belangrijke plaats in. De soort is vooral in de zomermaanden (juni- augustus) hoogproduktief en geschikt voor stalvoedering. Daarna neemt de grasgroei duidelijk af. Wanneer er voldoende jonge spruiten aanwezig zijn neemt weidend rundvee kropaar goed op. In een ouder stadium wordt de soort echter gemeden. De voederwaarde van kropaar is lager dan van Engels raaigras.  

Wind, K en Elzebroek A. TH. G , 1989, Graslandplanten, Uitgeversmaatschappij C. Misset BV, Doetinchem – quote pag 23

Gewone kropaar – Dactylis glomerata subsp. glomerata 30-05-2023
Gewone kropaar – Dactylis glomerata subsp. glomerata 30-05-2023
Gewone kropaar – Dactylis glomerata subsp. glomerata 30-05-2023
Sample 10 30-05-2023