Eemland defensie

begroeiing op een van de kazematten langs de Grebbedijk

De stad Amersfoort werd in de middeleeuwen versterkt. Enkele poorten en delen van de stadsmuur zijn behouden. Vooral de Koppelpoort is bekend, een gecombineerde land- en waterpoort. Deze kreeg in de 19de eeuw zijn huidige aanzien. Bunschoten had een omgrachting, die nog te zien is in het stratenpatroon.

De regio was samen met de aangrenzende Gelderse Vallei van grote strategische betekenis voor de verdediging van Holland.

In de 16de eeuw begonnen de werken aan wat later de Grebbelinie zou worden, een verdedigingsgordel tussen de Zuiderzee en de Rijn. Het geheel bestond uit aarden schansen, liniewallen en inundatiekommen. Een groot deel van de Gelderse Vallei en Eemland kon gebruikt worden als inundatiegebied.

Het belangrijkste onderdeel was de doorlopende liniewal die ongeveer noord-zuid door de Gelderse Vallei en Eemland loopt. Loodrecht hierop lagen kaden die het inundatiewater moesten keren en het inundatiegebied in elf kommen verdeelden.

Via sluizen kon het water van de ene kom in de andere lopen. Bij Rhenen en Spakenburg werden inlaatsluizen aangelegd om het water van de Nederrijn en de Zuiderzee binnen te laten.

De linie is vlak voor de Tweede Wereldoorlog versterkt met kazematten, groepsschuilplaatsen en loopgraven. In de begindagen van de oorlog en aan het eind is hier gevochten. Hierbij zijn delen van het inundatiegebied onder water gezet. In 1951 is de Grebbelinie opgeheven. In de regio behoren verdedigingswerken in Amersfoort, bij Krachtwijk en de Grebbeliniedijk tot de linie.

https://kennis.cultureelerfgoed.nl/index.php/Panorama_Landschap_-_Arkemheen_en_Eemland