Polder fluisteringen

Tijdens onze vaartocht in Eemland las ik het boek ‘Of Time and Water’ van Andri Snær Magnason. Hij beschrijft de effecten die klimaatverandering zal hebben op – met name – de gletsjers van IJsland. “IJsland zonder ijs, is dat dan gewoon: ‘Land’?”

Ook Eemland is lang, lang geleden gevormd door gletsjers – dat schept een band. Ik werd overigens niet vrolijk van het boek, van de complexiteit en ongrijpbaarheid van het klimaatprobleem. En wat zullen de gevolgen voor Eemland zijn?

Ergens in mijn jaar van wandelingen, vaartochten en gesprekken, kreeg Eemland voor mij een persona – het gebied werd zoiets als een vriend. Tijdens het varen werd ik beslopen door de gedachte:dat deze vriend gewaarschuwd zou moeten worden voor de effecten van klimaatverandering.

Ik vertaalde delen van het boek van het Engels naar het Nederlands – een polder spreekt Nederlands, natuurlijk – en las die op een aantal plekken aan het gebied voor. Mijn stem meegevend met het water en de wind: ik werd een Polderfluisteraar.

Schetsboek met vertaling teksten
De inspiratie voor de punten: de markering van het nulpunt van Nederland in Amersfoort
De Polderfluisteraar

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Arkervaart-2-768x1024.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Zuidereinde-5-1024x768.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Ocrieteiland-1-768x1024.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bunschoten-5-1024x768.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Gemaal-Eemnes-5-1024x768.jpg