Langeafstand Wandelpaden

Twee langeafstand-wandelroutes en twee langeafstand-fietsroutes (waarover hier meer) verbinden Eemland met vier verhalen over Nederland.

Het Utrechtpad is een wandelpad dat focust op de provincie die het ’geografisch scharnierpunt’ van Nederland is. In de 14e, 15e en 16e eeuw was Utrecht een betwist gebied: de Bisschop van Utrecht verdedigde zijn bezit (‘het Sticht’) tegen de Hertog van Gelre en de Graaf van Holland. Eemland is zo verbonden aan het verhaal van verdediging en macht. “‘verdediging en macht’ verhaalt over .. dit strategisch gelegen gebied. het gaat om conflicten die veel sporen en verhalen in het landschap hebben achtergelaten, van grenzen en dorpen met stadsrechten tot zeeslagen en een verdwenen kasteel. Later ging de strijd vooral tegen buitenlandse invallers en werd de grebbelinie aangelegd. deze is veelvuldig in stelling gebracht, maar ook diverse keren overmeesterd.” bron: Gebiedskatern Eemland pag 28

Het Westerborkpad loopt van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Het herdenkt de Jodenvervolging en de onderdrukking uit de Tweede Wereldoorlog. Eemland is zo verbonden met het verhaal van de oorlog ’40 – ’45.