Langeafstand Fietspaden

Eemland is via twee langeafstand-fietsroutes en twee langeafstand-wandelroutes (waarover hier meer) verbonden met vier verhalen over Nederland.

Hier zie je van linksonder naar rechtsboven de LF9 NAP-route, het pad dat loopt van Breda naar Bad Nieuweschans. Het heeft als thema het NAP – Normaal Amsterdams Peil – de route volgt globaal de kustlijn die ontstaat als alle dijken en duinen wegvallen. Eemland is dus verbonden aan het verhaal van ‘Amersfoort aan Zee’. Het is een dubbelverhaal: vroeger was Amersfoort via de Eem verbonden met de Zuiderzee, nu staat het ook voor het idee dat zonder kustverdediging Amersfoort letterlijk ‘aan zee’ zou liggen.

Van linksboven naar rechtsboven loopt de Zuiderzee route, een fietspad dat loopt van Amsterdam naar Amsterdam. Het is een route die de kust van de voormalige Zuiderzee volgt met- om de cirkel rond te maken – de Afsluitdijk. Eemland is dus verbonden aan het verhaal van ‘hier ging de zee eens tekeer’, de teloorgang van de visserij-cultuur en de aanleg van de polders.