Gestreepte witbol – Holcus lanatus

Deze grassoort is makkelijk van de andere te onderscheiden – heel aaibaar en zacht. Het was wat lastiger om de juiste naam te vinden, maar ik denk dat dit idd. de Gestreepte wiitbol – Holcus lanatus is. “Het over zijn hele lengte zacht aanvoelende gras groeit in pollen of dichte zoden in heel diverse vegetaties als wegbermen, hooi- en graslanden, in vochtige duinvalleien, maar ook in bossen, struweel en op ruderale terreinen”. Het woord ‘lanatus’ is latijn voor ‘wollig’ – kan ik misschien onthouden door aan ‘laine’ te denken (frans, wol), of ‘lanoline’ (wolvet).

Foto drie hier onder laat goed zien hoe de stengels en de bladeren bezet zijn met fijne witte haartjes. Grappig dat mijn vingers zich dit gras heel goed herrinneren … Als kind plukte ik graag boeketjes wilde bloemen en grassen, die ik met grasstengels of biezen aan elkaar bond – dat doe ik trouwens nog steeds graag.

https://www.floravannederland.nl

/planten/gestreepte_witbol

Gestreepte witbol – Holcus lanatus 30-05-2023

Gestreepte witbol – Holcus lLanatus Gestreepte witbol (ook wel: echte witbol of meelraai) is een polvormende soort, die als overblijvend wordt beschreven. De gemiddelde levensduur van de plant is echter afhankelijk van het maairegime. Wanneer een plant veel bloeistengels heeft kunnen vormen is de levensduur kort (1 tot 2 jaar). Bij regelmatig maaien, bijvoorbeeld in gazons, kan de plant veel ouder worden en gaat zelfs op de knopen van liggende stengels wortelen. De instandhouding en vermeerdering van deze soort gebeurt in grasland hoofdzakelijk via zaad. De gehele plant is zacht behaard. Kenmerkend voor gestreepte witbol zijn de paarse lijnen aan de basis van de bladschede Deze zijn het duidelijkst bij vegetatieve spruiten. De bloeistengels, die tot 90 cm hoog kunnen worden, zijn op en onder de knopen behaard (verschil met gladde witbol). De pluim, erg variabel in kleur en vorm, is voor en na de bloei samengetrokken en aanvankelijk roodachtig. Na afrijping vallen de aartjes in hun geheel af. Bloeitijd: mei tot in september.

Deze soort komt vooral voor op vochtige, zure zand- en veengronden die slechts matig zijn bemest. Bij herinzaai kan gestreepte witbol hier massaal ontkiemen. Gestreepte witbol verdraagt geen intensieve betreding

Gestreepte witbol werd in het verleden landbouwkundig matig gewaardeerd. Onder matige bemestingsomstandigheden kan de soort nog goed produktief zijn. Waarschijnlijk vanwege de dichte beharing laat de smakelijkheid van het gewas echter te wensen over. In het najaar mijdt het vee de soort, vanwege de grote hoeveelheid dode bladeren.

Wind, K en Elzebroek A. TH. G , 1989, Graslandplanten, Uitgeversmaatschappij C. Misset BV, Doetinchem – quote pag 36

Gestreepte witbol – Holcus lanatus 30-05-2023
Sample 3 11-06-2023
Gestreepte witbol – Holcus lanatus 30-05-2023
Gestreepte witbol – Holcus lanatus 30-05-2023
Sample 3 30-05-2023