Landgoed Coelhorst

Landgoed langs de Eem

Landgoed Coelhorst maakt deel uit van een groen lint van natuurgebieden langs de rivier de Eem. Het gebied van 85 hectare is rijk aan cultuurhistorie en het besloten karakter biedt bescherming aan verschillende planten en dieren.

Alleen te overzien

In 1998 verkocht de voormalige eigenaar het landgoed aan Natuurmonumenten. Met de afspraak het niet open te stellen voor publiek. Het gebied is wel te overzien. Vanaf deze plaats en vanaf de weg kunt u een glimp opvangen van de halfstamboomgaard, de weilanden en de bomenlanen.

Van adellijk land tot oorlogslinie

Het landgoed is aangelegd in de twaalfde eeuw. Jacob van Westreenen, een telg van een van de vele adellijke families die hier in de loop van de eeuwen woonden, liet er in 1647 een kasteel bouwen. Honderd jaar later werd Coelhorst een onderdeel van de Grebbelinie (verdedigingsstelsel waarbij land onder water gezet kon worden). In 1940 brandde het Nederlandse leger het kasteel met de grond gelijk voor een beter schootsveld. De bunkers en antitankversperringen herinneren nog aan die tijd.

Het enige echte Coelhorster appelsap!

De zeldzame halfstamboomgaard uit 1947 gedijt goed op de vruchtbare kleibodem. Oude appelrassen zoals de Schone van Boskoop groeien hier volop. Ook de Coelhorster appel is terug van weggeweest. In het najaar is het Coelhorster appelsap verkrijgbaar bij de plaatselijke horecagelegenheden en supermarkten (kijk voor adressen op www.natuurmonumenten.nl/coelhost).

Vrijwilligers welkom

Vrijwilligers van ARocha helpen natuurmonumenten bij het onderhoud van dit gebied door onder meer heggen te knippen en bomen te snoeien. Ook vrijwilliger worden? Kijk op www.arocha.nl.

Mee met de boswachter

U kunt het landgoed bekijken tijdens een excursie met de boswachter. Meer informatie vindt u op onze website.

Van informatiebord bij ingang landgoed

https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/45453