Rondrit Ruilverkaveling Eemland

Op een grijze oktoberochtend word ik in Eemland rondgeleid door Martin Wubbe en Marco van Beek, twee oud-collega’s uit mijn tijd bij het Kadaster. Martin en Marco zijn beide betrokken geweest bij de Ruilverkaveling Eemland. Marco heeft ‘voorverkend’ en weet al dat de brug bij Eembrugge open is (reparatie) en het pontveer bij Eemdijk pas in de middag vaart. Ook een aantal wegen waar hij op had gerekend blijken dood te lopen. Waardoor Eemland – net als vroeger – slecht toegankelijk was en slechts vanaf de randen.

Martin en Marco zijn trots op het feit dat de bevolking uiteindelijk zo tevreden was over de ruilverkaveling. Marco voegt toe dat er ook wel iets moest gebeuren: de welvaartsontwikkeling in Eemland lag zó ver achter op die in de rest van het land. Teus Roodhart (zie boek ‘Eemland in Verandering pag 95) speelde een zeer belangrijke rol bij het wegnemen van weerstand: ‘die man zou een standbeeld moeten krijgen’.

We kris-krassen door Eemland , met running commentary van de beide heren. Had ik er maar aan gedacht het gesprek op te nemen – er komt zo veel gebiedskennis voorbij. Ik behelp me met een notitieblokje waarop ik trefwoorden noteer. Hier moet ik iets beters op gaan vinden!

In Bunschoten ben je boer en heet je (ongelogen!) soms Schaap. In Spakenburg heet je Koelewijn en doe je iets met vis. We lunchen bij de haven – met vis, natuurlijk – en nemen dan afscheid. Ik wandel daarna nog langs de lange lange weg die Spakenburg met Bunschoten verbindt. De Bunschoter kringloopwinkel – een klein zijsprongetje – zit aan de Ansjovisweg. Onderweg red ik nog een Bunschoter man die klem zit in een achterover gekantelde plastic tuinstoel. In een schuurtje dat verdacht vol ligt met dode eenden – een stroper? Afijn, mijn goede daad voor de dag is gedaan.

to do ga wandelen aan de westkant van de Eem, vóór 15 juni dan is het verschil in maaibeheer zichtbaar

to do bezoek de markt in Bunschoten op zaterdag dan komt de gehele streek

to do check het veer van Eemland naar Spakenburg

to do check de dijk langs het randmeer

Ingesproken aantekeningen van de wandeling:

Ik hoor bij de broodfabriek enorm veel mussen Vallen veel gele herfstblaadjes naar beneden klein tapijt ik wil ze wel vangen maar dat lukt niet Ik loop aangetrokken door het luiden van de klok en het uitgaan van de kerk langs een begrafenisstoet dat geeft een somber tintje aan de dag Ik loop de lange lange straat af die Bunschoten en Spakenburg verbindt het was ooit een veenstroom maar nu kaarsrecht en ik loop nu bijna aan het einde van de weg Ik kan hier leuk wonen mooie pandjes De regen die beloofd was komt niet ik heb precies twee spatjes opgevangen en nu alweer een beetje zon is erg heiig stiet te luustern Ik loop nu op de burgwal wat voor burg dan moet ik uitzoeken Aan het eind doodlopend van de burgwal roept iemand mij die is in zijn tuinschuurtje met zijn tuin stoel achterover gezakt en kan niet meer recht overeind komen hij heeft veel dode eenden liggen is het een stroper In elk geval ik help hem overeind goede daad voor vandaag gedaan Ik mag langs zijn huis over een bruggetje dan parallel aan de burgwal komt voor mij goed uit want ik wil niet terug maar naar de bushalte Bus komt na half uurtje zijn in een wip van Bunschoten naar Amersfoort Vathorst overgestoken die zijn al bijna aan elkaar gegroeid hoezo lege ruimte

Opgemerkt:

Het gebied krimpt als je het met je voeten kent er er dan met de auto doorrijdt.  

De windmolens in de polder, grote flat Amersfoort, asfaltfabriek, verkeer op de snelwegen trekt aandacht naar zich toe want bewegend

Bunschoten/Spakenburg en Amersfoort worden door een wel héél kleine buffer groen van elkaar gescheiden – de bus was er in een wip doorheen

De volgels houden zich niet aan de regels – ze zitten in niet de voor hun beheerde weilanden

Terpvorming: de vanwege de ruilverkaveling verplaatste boerderijen lijken nu op een ‘terp’ te staan – ze zijn niet verhoogd gebouwd, dus grond er omheen moet gezakt zijn …. 

Subtiele verhogingen in het landschap zijn beter met de voeten te vinden.

Verhogingen zijn heel belangrijk – daar werden vroeger de boerderijen en de dorpen gebouwd

Richtingenstrijd over waar de ontvening begon – langs de Eem dan wel vanaf de hogere gronden