Eemland infrastructuur

https://www.siebeswart.nl/image/I0000jhmZwvR_UiA

De loop van de Eem is verschillende keren aangepast om deze voor scheepvaart begaanbaar te houden. Verschillende bochten van de rivier zijn doorgegraven. De rivier was tot Amersfoort bevaarbaar. Er kwamen verschillende vaarten op uit: de Bikkersvaart vanuit Bunschoten, de Eemnesservaart en de Drakenburgergracht, een natuurlijke waterloop die in 1390 verbreed en verdiept is. Bunschoten en Spakenburg waren door de Spakenburgergracht via een schutsluis met de Zuiderzee verbonden. Bij Nijkerk is de benedenloop van de Brede Beek omstreeks 1600 verbeterd tot Arkervaart.

Landwegen waren schaars tot de 19de eeuw. De Wakkerendijk verbond Eemnes met Soest, Baarn en Amersfoort. Verder naar het oosten was er een doorgaande weg van Amersfoort naar Nijkerk (de Zuiderzeestraatweg, N798), die omstreeks 1830 verhard werd. Op de dijken lagen onverharde wegen. Pas na de ruilverkaveling werd de ontsluiting over de weg in de polders enorm verbeterd.

Na de aanleg van Zuidelijk Flevoland werd de N301 aangelegd. De aansluiting op het landelijke snelwegennet via de A1, A27 en A28 volgde tussen 1952 en 1983 (A27).

https://kennis.cultureelerfgoed.nl/index.php/Panorama_Landschap_-_Arkemheen_en_Eemland