Langs de net-niet-kustlijn van Nederland
De NulNAP lijn is het tweede gebied dat ik bestudeer in het kader van mijn PhD onderzoek [about]
Ik onderzoek de gedachte dat het Nederlandse landschap plastisch is. Dat het land als vanzelfsprekend gemaakt en hermaakt kan worden. Dit idee – de maakbaarheidsgedachte – is in de Nederlandse cultuur zo vanzelfsprekend dat de gedachte zelf bijna onzichtbaar is geworden.
Om maakbaarheid te bestuderen onderzoek ik hoe deze gedachte zich uitdrukt in een vorm: al wandelend zal ik vier gebieden in Nederland verkennen. Eemland was het eerste gebied in deze serie, de NulNAP lijn is de tweede.
De kern van het NulNAP project is een lange wandeling langs de net-niet-kustlijn van Nederland – de kustlijn die Nederland zou hebben zonder dijken en andere verdedigingswerken. Die NulNAP lijn loopt grofweg van Goes via Amersfoort naar Groningen, en is ongeveer 500 km lang. Ik ga haar lopen in 2024 – 2025.
Tijdens mijn wandelingen gebruik ik een synthetische zeegeur en zelfgemaakte zee-geluiden om de ervaring van een kustlijn te simuleren, op plekken ver van de huidige kust. Ik voer zee-meditaties uit en verzamel donaties voor de Stichting Noordzeedijk.
Deze stichting, opgericht als onderdeel van het project, heeft als doel bewustwording te creëren over klimaatverandering en de mogelijke noodzaak van extreme maatregelen zoals de Northern European Enclosure Dam (NEED). Dit project, dat eigenlijk op de tekentafel zou moeten blijven, houdt het bouwen in van een enorme dam tussen Schotland en Noorwegen, en tussen Calais en Dover. We gaan die dammen wellicht nodig hebben om Noord-Europa te beschermen tegen zeespiegelstijging.
Traject Bergen op Zoom – Moerstraten
Ik documenteer mijn ervaringen, ontmoetingen en observaties in dit blog, waarbij ik reflecteer op de geschiedenis, geologie en cultuur van de gebieden die ik doorkruis. Ik onderzoek hoe het landschap is gevormd door zowel natuurlijke processen als menselijk ingrijpen, en hoe dit de Nederlandse identiteit en benadering van waterbeheer heeft beïnvloed.
Een belangrijk aspect van het project is de creatie van NedeR, een fictieve persona die Nederland vertegenwoordigt als een hybride entiteit van mens, natuur en technologie. Via NedeR gebruik ik storytelling en verbeelding om complexe ideeën over landschapsvorming, klimaatverandering en de Nederlandse relatie met water toegankelijker te maken. NedeR’s verhalen vind je onder de categorie ‘Sprekend‘. Als je zelf met NedeR wilt praten kan dat via deze link (via inlog bij ChatGPT)
Het NulNAP project combineert elementen van performance kunst, sociale interactie, en milieu-activisme. Het nodigt mensen uit om na te denken over de toekomst van Nederland in het licht van klimaatverandering, en onderzoekt hoe kunst een rol kan spelen in het stimuleren van discussie en bewustwording rond deze onderwerpen.
Wat het NulNAP-project uniek maakt, is de combinatie van kunst, wetenschap en persoonlijke ervaring, waarbij wandelen wordt ingezet als onderzoeksmethode. Door letterlijk de denkbeeldige kustlijn van een onbeschermd Nederland te volgen, brengt het project op een tastbare manier de kwetsbaarheid van het Nederlandse landschap in beeld. Dit is geen abstracte studie, maar een fysieke verkenning van de gevolgen van ons handelen – en het nalaten ervan. Het idee dat je door te wandelen en te reflecteren ‘kennis via de voeten’ opdoet, maakt het project een bijzondere symbiose van denken en ervaren.
Door geld in te zamelen voor de hypothetische Noordzeedijk – een provocerend toekomstbeeld – worden mensen actief betrokken bij het vraagstuk van klimaatverandering en kustverdediging. De actie balanceert tussen humor en urgentie, en zet de toeschouwer aan het denken over wat er nodig is om onze leefomgeving in de toekomst veilig te stellen, zonder dat het project belerend is.
Uiteindelijk streeft het NulNAP project ernaar om een vernieuwend perspectief te bieden op een urgent maatschappelijk vraagstuk, door kunst en activisme te combineren in een unieke vorm van onderzoek en expressie.