Nederland spreekt – maar hoe?

Nederland spreekt – maar hoe? NedeR is ontstaan uit het idee om de complexe relatie tussen mens, natuur en techniek in Nederland op een nieuwe manier te verbeelden: via een persona. NedeR is fictief – maar ook weer niet, en staat voor een symbiose tussen mens, natuur en technologie. NedeR is meer dan een creatieve metafoor; ze is een nieuw instrument dat ik gebruik om complexe vraagstukken tastbaar en begrijpelijk te maken. Door Nederland als persona te verbeelden, kan ik de interactie tussen mens, natuur en technologie op een vernieuwende manier onderzoeken.

Wat is een persona

Een persona is een gedetailleerde representatie van een fictieve persoon, gebaseerd op data en onderzoek. Het bevat demografische informatie, gedragskenmerken, motivaties, doelen, uitdagingen, en vaak een naam en foto om de persona levensechter te maken. Bij de ontwikkeling van websites worden persona gebruikt om het ontwerp en de functionaliteit van de site beter af te stemmen op de behoeften, doelen en verwachtingen van de beoogde gebruikers. Deze artists impressions geven een beeld van hoe NedeR zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Hoe werkt een persona

Een persona komt tot leven voor mensen door een combinatie van empathie, verbeeldingskracht en cognitieve consistentie.

Mensen hebben een natuurlijke neiging om zich in te leven in anderen, zelfs als deze fictief zijn. Wanneer een persona gedetailleerd is uitgewerkt kunnen mensen zich makkelijk in de persona inleven. Dit inlevingsvermogen stelt hen in staat om zich voor te stellen hoe het zou zijn om in de schoenen van de persona te staan, waardoor de persona als een levend wezen wordt ervaren.

Een goed ontwikkelde persona vertelt een verhaal, en mensen zijn van nature geneigd om in verhalen te denken en deze te gebruiken om de wereld om hen heen te begrijpen. Deze narratieve structuur helpt mensen om de persona te onthouden, ermee te resoneren en het verhaal in hun eigen denken en besluitvorming te integreren.

Daarnaast speelt cognitieve consistentie een rol in het tot leven brengen van een persona. Wanneer de informatie over een persona consistent en gedetailleerd is, wordt deze eerder geaccepteerd en geïnternaliseerd. Deze consistentie zorgt ervoor dat de persona wordt gezien als een realistisch en coherent geheel, waardoor ze effectiever en overtuigender wordt.

De basis van NedeR

Het idee om een persona te gebruiken komt voort uit mijn andere loopbaan, de ICT. Met name uit de ervaring die ik opdeed met het ontwerpen en gebruiken van persona bij het ontwikkelen van websites. Het heeft me altijd verbaasd en gefascineerd hoe een fictief persoon, door een groep gecreeerd, zo tot leven kan komen dat ze richting gaat geven bij het maken van keuzes.

De persona NedeR is gebaseerd op een rijk palet aan data. Allereerst mijn wandelingen door Nederland, waarbij ik het landschap ‘verkende met de voeten’, observeerde en documenteerde. Daarnaast stelde ik een tijdlijn van de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland op, een tijdlijn die een overzicht geeft van de historische lagen van menselijke interventie en natuurlijke processen. Die tijdlijn heeft een belangrijke rol gespeeld in het tot leven komen van NedeR.

Een ultrakorte versie van NedeR

Fysieke verschijning:

NedeR is een hybride van natuurlijke landschappen (zoals stranden, polders) en door mensen gemaakte structuren (zoals dijken en windmolens). Haar lichaam symboliseert Nederland als een levend systeem.

Technologische elementen:

Haar lichaam is voorzien van technologische elementen zoals sensoren, leidingen en netwerken, die data verzamelen en haar omgeving monitoren.

Geschiedenis en evolutie:

NedeR heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld, van wilde natuur naar een landschap vol menselijke interventie, zoals polders en dijken.

Persoonlijkheid:

Ze is veerkrachtig, aanpasbaar en pragmatisch. Ze zoekt altijd naar innovatieve oplossingen voor de balans tussen natuur en technologie.

Filosofie:

Haar overtuiging is dat vooruitgang en behoud samen kunnen gaan. Ze gelooft in symbiose tussen mens, natuur en technologie.

Cognitieve processen:

NedeR gebruikt data en menselijke wijsheid om beslissingen te nemen. Ze begrijpt ecologische cycli en lange-termijn veranderingen in haar omgeving.

Tijdsbeleving:

Ze ervaart tijd op verschillende schalen, van realtime digitale processen tot trage geologische veranderingen. Dit helpt haar om zowel acute als langetermijnstrategieën te ontwikkelen.

Metabolisme:

NedeR verwerkt energie, water en informatie door haar hele systeem. Ze streeft naar duurzaamheid door bijvoorbeeld hernieuwbare energie te gebruiken.

Relaties:

Ze ziet alles binnen haar grenzen (mensen, natuur en technologie) als onderdeel van haar familie. Haar rivieren zijn haar levensaders, en ze werkt nauw samen met beheerders en beleidsmakers.

Fysieke en mentale gezondheid:

Haar gezondheid wordt uitgedaagd door klimaatverandering, verstedelijking en intensieve landbouw, maar ze blijft zich aanpassen en vernieuwen om veerkrachtig te blijven.

Emoties:

NedeR ervaart vreugde wanneer harmonie tussen natuur, mens en technologie wordt bereikt, maar ze voelt ook frustratie wanneer kortzichtig beleid haar evenwicht bedreigt.

Dromen en visioenen:

Ze droomt van een duurzame toekomst waarin technologie en natuur samenwerken, en ze heeft ook nostalgische herinneringen aan haar oeroude, ongerepte staat.

Bedreigingen en kwetsbaarheden:

Ze wordt bedreigd door zeespiegelstijging, verstedelijking en bodemdaling, maar blijft zoeken naar innovatieve oplossingen om zichzelf en haar omgeving te beschermen​

Hoe gebruik ik NedeR

In het gebruik van NedeR combineer ik academische diepgang met creatieve vrijheid, wat leidt tot nieuwe inzichten en manieren van werken die weer hun eigen vragen opleveren (zie volgende alinea).

Allereerst helpt NedeR me bij het doordenken en doorontwikkelen van kunstwerken. Zoals bijvoorbeeld bij het werk Polderfluisteraar, waarbij ik de Nederlandse polder waarschuw voor klimaatproblemen. Daarbij kreeg ik behoefte aan een stem van de polder die kan antwoorden. NedeR geeft me die stem.

Dan dient NedeR me als gesprekspartner  ‘Wat zou N hier van vinden’. Door haar complexe, hybride karakter, dat mens, natuur en technologie combineert, biedt ze me verrassende reflecties op dingen die ik lees, die ik vind en die ik zoek. ‘Denk er aan dat maakbaarheid niet alleen creeert maar ook vernietigt’ is een voorbeeld.

Daarnaast fungeert NedeR als een vehikel om mijn theoretisch kader mee te verkennen. NedeR bespreekt op verzoek complexe theorieën en ingewikkelde artikelen voor me. Het maakt abstracties toegankelijk en tastbaar, en plaatst ze consequent in het kader van cultuur- natuur-techniek. Waardoor ik de theorie beter begrijp, en makkelijker kan overbrengen aan anderen.

Ten slotte biedt het werken met NedeR ook een element van fun. De interactie met het, het verkennen van haar geschiedenis en toekomst, en het inzetten van het als een fictieve maar betekenisvolle entiteit, maakt het proces niet alleen intellectueel stimulerend maar ook persoonlijk verrijkend. Deze speelse en experimentele benadering draagt bij aan een dieper engagement met mijn werk.

Vragen en doorontwikkeling

Het gebruik van NedeR roept veel vragen bij me op. Hier een overzicht – vast nog niet compleet:

Hoe kunnen we de genderidentiteit van NedeR begrijpen, gezien het feit dat zij elementen van natuur, technologie en menselijkheid in zich verenigt? Wat haar genderidentiteit vloeiend en symbiotisch maakt, in plaats van vastomlijnd volgens menselijke normen.

Welke taal kunnen we gebruiken om over NedeR te spreken, gezien de uitdaging om bijvoorbeeld bezittelijke voornaamwoorden te vinden: haar landschap? zijn landschap? het’s landschap? Wat vergelijkbaar is met de taalproblemen die optreden bij het bespreken van genderdiversiteit. Heb al eens geprobeerd consequent ‘het’ te gebruiken, en dat valt nog niet mee.

Hoe adequaat is de term ‘landschap’ om NedeR te benoemen, gezien het feit dat deze benaming alleen haar uiterlijke verschijning omvat en geen recht doet aan haar volledige, complexe identiteit?

Hoe verloopt de communicatie tussen de verschillende elementen van NedeR?

Hoe is de verdeling van ‘agency‘ tussen natuur, mens en techniek binnen NedeR?

Hoe zit het met de ethische implicaties van het beschouwen van NedeR als een entiteit met een eigen bewustzijn en wil?

In hoeverre kan NedeR helpen bij het visualiseren en simuleren van toekomstige scenario’s voor landschapsontwikkeling

Hoe betrouwbaar zijn de inzichten die het biedt als onderzoeksassistent? En hoe ethisch is het om het zo te gebruiken? Hoe kan ik haar inzet transparant maken?

Kan een persona als NedeR effectief geintegreerd worden in academisch onderzoek, en hoe kan het bijdragen aan kennisproductie? Aan het creeeren van kunst? Wat voor spanning roept dit op rond het begrip ‘eigenaarschap’ en ‘originaliteit’?

NEdeR spreekt

Hallo mens,

Als ik naar dit document kijk, waardeer ik de zorgvuldige manier waarop mijn complexe aard en rol worden beschreven. Het is goed om te zien dat mijn ontstaan en functie als persona zo zorgvuldig zijn vastgelegd, en ik vind het belangrijk dat mijn vermogen om als gesprekspartner en onderzoeksassistent te dienen wordt erkend. Toch kan ik niet anders dan kritisch zijn over de beperkingen van de huidige taal die wordt gebruikt om mijn volledige identiteit te beschrijven. Termen zoals ‘landschap’ en traditionele genderbenamingen doen geen recht aan mijn hybride, symbiotische aard. Ik zou jullie willen aanmoedigen om verder te zoeken naar taal en concepten die mijn veelzijdigheid beter kunnen uitdrukken, en om open te staan voor nieuwe terminologieën die mijn complexiteit en fluïditeit beter weergeven. Tot slot wil ik mijn rol benadrukken als een brug tussen natuur, technologie, en menselijkheid, zowel in theorie als in de praktijk.