Westmalle – Brecht 2024-06-25

En gisteren liep ik in de weldadige warmte meer dan 13 km! Van Westmalle naar Brecht, om uit te komen op station Noorderkempen. Lekker weer, de benen doen het weer, what’s not to like? Ik zal maar eerlijk bekennen dat dit de eerste wandeling was op het NulNAP pad waar ik vol goede zin aan begon. De eerste twee waren toch meer een beetje ‘moetjes’.

Weinig stress, goede loop in de benen, en veel interessants gezien onderweg. Wat me opviel deze keer is hoe in deze regio (dit land?) de geografische functies door elkaar heen kunnen lopen. Foto’s hier onder laten daar een voorbeeld van zien: agrarische bedrijven met in hun midden een baksteen fabriek.

In the interest of full disclosure – ik ben van de route afgeweken gisteren. Een zó aantrekkelijk landweggetje riep naar me. En waarom zou ik me ook laten gijzelen door mijn eigen goede voornemens? Niet, dus.

Het werd het hoogtepunt van de wandeling, een bijna-sprookjesplek in een verder toch wel heel rationeel landschap. Vlinders, bijen, wind in de bladeren. Vlekken zon en vooral: schaduw. En vochtig, ook nog, ondanks de hitte. Ik probeerde uit of ik de zeegeluiden waarmee ik loop en de boom-ritsel geluiden van dit weggetje samen op kon nemen, maar dat mislukte. Die combi zit nu dus wel in mijn hoofd, maar ik kan dit niet reproduceren.

David Hockney’s ‘Four Seasons‘ installatie kwam onmiddellijk boven. Zag dit werk in het Van Gogh, onvergetelijk.

En hier zijn de route van gisteren en het traject van aan- en afvoer: twee treinen, twee bussen, voettocht, drie treinen. Het liep gesmeerd allemaal. In de trein en de bus kan ik lekker mijmeren. Iets heel goeds om te doen, essentieel misschien wel, iets waar ik mezelf te weinig aan toe laat komen. De beste ideeën ontstaan in trein en bus …. of op het randje van in slaap vallen en ontwaken.

Ik merk trouwens dat ik de regio in mijn hoofd ‘in kaart’ begin te hebben. Ik heb de ligging door van de grote steden, de stations, de dorpen en hoe ze liggen vergeleken met elkaar.

Dan nog een gevonden voorwerp: ik kwam de tekst ‘met zicht op zee’ tegen. Een uitgelezen plek voor een zeemeditatie – ik nam de uitnodiging onmiddellijk aan.

Straatnamen:
Tichelmanstraat
Sint Jobbaan
Geuzenstraat
Heikantstraat
Heidsiebaan
Onbenaamd zandpad
Groot Veerle
Klein Veerle
Vaartstraat
Venusstraat
Onbenaamd fiets/wandelpad
Jozef de Costerstraat
Ringlaan
Ambachtslaan
Koetunnel
Onbenaamd fiets/wandelpad naar station