Zeegeur en zeegeluid

Aan een eerder project hield ik zeegeur over – een flesje met artificiële geur van zee.

Een aantal jaren geleden had ik twee studenten in mijn training die bij IFF werkten – International Flavours and Fragrances. Ik stelde hen allerlei vragen over het ontwerpen en produceren van geuren. Ze waren zo vriendelijk om op sommige vragen te antwoorden, en richtten mijn nieuwsgierigheid vervolgens op hun PR-dame. Zij bracht mij op haar beurt in contact met de heer Jan Overgaauw. die technisch parfumeur is (prachtige functie) bij de IFF-fabriek in Hilversum. Ik vroeg hem naar de specifieke geur die ik zocht – de geur van de zee – en die bleken ze te hebben – twee varianten zelfs!

Iets later arriveerden de geuren van de zee per post bij mij thuis: twee teststrips die ik kon ruiken en ontdekken welke het dichtst in de buurt komt van wat ik in gedachten heb. “Zeegeur nr. 2′ was iets te bloemig, maar “Zeegeur nr. 1′ was raak. Ik heb spul toen van hen cadeau gekregen – waarvoor nogmaals dank – en heb het spaarzaam gebruikt voor een eerder project. Nu gaat het in de tas om me te helpen ‘zee’ te denken.

Ik heb ook kunstmatig zee-geluid gemaakt, geheel van stukjes en beetjes die ik van Internet heb geplukt. Wel netjes, allemaal free sounds. Dat gaat ook helpen bij de zee-meditaties.

Dan moet er nog een stichting komen, een stichtingsbestuur, een stichtingswebsite en een collectebus – et voilà, ik kan op bedelpad. Ga wel alvast starten met lopen om het idee wat in de voeten te krijgen.