de Kunst van het Tentoonstellen

dkvht-01-1024x715

Je ziet hier het schilderij ‘De nieuwe havenwerken te Enkhuizen’ van Hendrik Willem Mesdag – het hangt in museum de Mesdag Collectie in den Haag. Ik heb deze foto gemaakt op de eerste dag van de opleiding ‘de Kunst van het Tentoonstellen’ die alweer voor het vierde jaar wordt georganiseerd door het Van Gogh museum. Samen met een enthousiaste groep deelnemers ga ik een project doen dat moet leiden tot een tentoonstelling in  De Mesdag Collectie in 2017 – zo tof!

Via ‘De kunst van het tentoonstellen’ ga ik kennis maken met de vele aspecten rond de organisatie van tentoonstellingen. Zo hadden we gisteren bijvoorbeeld een gesprek met Marieke Uildriks, die als projectmanager voor het van Gogh museum werkt, en onder andere de tentoonstelling Munch : Van Gogh heeft helpen realiseren. Heel interessant! Een quote: “Projecten doen is mensenwerk. Ik zorg dat mensen tevreden aan tafel zitten.

Erg leuk om te zien dat ze dezelfde fasering gebruikt als ik, zie  www.projectmanagement-training.nl. En alle usual suspects kwamen langs – fasering, begroting, taakverdeling, risico analyse, teamwork, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Maar dan in de museumwereld, wat toch weer een geheel eigen wereld is. Het viel me op dat de projecten bij het van Gogh een stuk zakelijker zijn dan de projecten waarover ik eerder schreef. Geen wonder natuurlijk, we hebben het over grote bedragen en zeer grote aantallen bezoekers, en een museum dat zijn internationale reputatie keer op keer waar moet maken

.bew_1650_kl