Geduld

Samples 06 en 05 hangen te drogen – het begint op een productielijn te lijken! Ben nog steeds verliefd op de wortelstelsels. Er is een wereld onder de grond die misschien wel mooier en meer complex is dan wat we elke dag zien.

Het Wood Wide Web komt boven, omdat ik ‘Finding the Mother Tree’ van Suzanne Simard las, nog niet zo lang geleden.

In 1997 Suzanne Simard published a paper in which she demonstrated how this relationship made it possible for birch trees to pass supplemental carbon (food) to shaded fir trees. In commenting on this work, British researcher Dr. David Read created a cover story for the journal Nature: “The Wood Wide Web.” hier

Mooi gevonden, maar weinig Wood in Eemland. Grass Wide Web? Riotous Roots Rhizomes? Ok, nu moet ik dan toch echt aan Deleuze denken, hij van het ondoordringbare denken over het rizoom.

“Als je in één zin moet zeggen wat een rizoom is, dan zou ik zeggen dat het een netwerk is met heterogene componenten. Met heterogene componenten bedoel ik dat het om eigenlijk alles kan gaan: dingen, mensen, dieren, natuur, muziek, waarden, zingeving, brandweer, noem maar op.

Het karakteristieke van een rizoom is dat het geen begin en geen einde kent. Eerder is het een geheel van koppelingen en verbindingen in een soort van structuur, zonder een centralistische aansturing.

https://www.rizoomes.nl/filosofie/inleiding-op-rizoom-en-gilles-deleuze/

Terug naar praktisch: gelukkig droogt het als een dolle in mijn plantenschuur, waar de wind doorheen waait en de regen niet kan komen. De gedroogde samples gaan naar mijn studio, waar ik hoop dat ze de maanden goed zullen overleven.

Nog een amusant idee komt boven. Twee weken geleden was ik in het depot van Boijmans – héél interessant – waar jongste dochter en ik de klimaatgecontroleerde ruimtes zagen waarin de collectie van het museum wordt bewaard. Er is ruimte voor méér, zei onze rondleider. Nog maar 75% van het depot is gevuld.

Dus zie ik mijn hooi samples daar hangen, in de ruimte voor ‘organic matter’, de wanhoop van de conservatoren. Gelukkig voor hen is het betrekkelijk eenvoudig om nieuwe grasmonsters te maken. Je hebt een kleine grasplag nodig, een vierkante bak met aarde, en veel geduld.