De vlag mag uit!

Eerste solo-expo in mijn PhD-traject – de vlag mag uit! Afgelopen zaterdag was er in Eemland een screening van mijn film ‘Het Lege Land’, gemaakt van beelden verzameld met de Camera Obscura. Ook waren de met AI gegenereerde visuals van de toekomst van Eemland te zien.

Gemaal Eemnes, midden in de Eemlandse polder, was open voor publiek vanwege de nationale Gemaal- en Molendag. Ik had de beschikking over het huisje ernaast, waar vroeger de man woonde die de machines in leven hield en waar nu Natuurmonumenten kantoor houdt.

Ideale locatie! Een film over de Eemlandse polder, midden in die polder vertoond – what’s not to like? Vogelgezang van buitenaf en gemaal-geluiden complementeerden de film, een onverwachte bonus. Ga misschien het geluid van een Eemlands gemaal vastleggen en aan de film toevoegen, als een soort hartslag. Immers: geen gemaal, geen Eemland ….

Veel positieve reacties gehad op de film – ‘een onthaastende ervaring’, ‘wat een schoonheid zit er in wolken’, ‘het duurde even voordat ik het doorhad, daarna was het aangrijpend’, ‘tijdloze beelden’.

Voor mij was de week ervoor hectisch – de voorbereidingen voor mijn eerste one-woman-show. Maar die voorbereiding heeft veel opgeleverd: geen probleem, geen vergeten kabel. Dus: klaar om dit ding in september opnieuw te doen.

Veel dank gaat uit naar Waterschap Vallei en Veluwe en Natuurmonumenten, die deze expo mogelijk hebben gemaakt.